HOW TO WEAR: THE KNITTED SWEATER

12/06/11 - 02:22 - In: How to wear

En finstickad tröja med färgblockering är en riktig vinnare i garderoben, den är liksom tillräckligt uppklädd för att fungera på jobbet men fungerar minst lika bra under söndagspromenaden. Easy way out (dock inget fel på det) är ju att kombinera den med ett par helt vanliga jeans men eftersom jag gillar att spicea upp (nej, “spicea” är inget riktigt ord men jag vet att ni förstår vad jag menar) det en aning matchar jag hellre med något råare material så som läder (WELL HELLO Acne Stardust leather pant!), det skapar en fin materialkontrast. Sen skadar det ju inte om läderbrallan också har något fräsigt mönster eller jävligt softa applikationer, som de jag har på mig men det går givetvis utmärkt med en enkelfärgad variant, gärna lite loose fit.

Finstickad tröja från Cos, skinnbyxor från Acne, sandaletter från Topshop.

-

A fine knitted color blocket sweater  is a real winner, just beacuse it’s elegant enough to wear for work (you can still wear it underneath a blazer) but it still works equally well during a Sunday stroll. The easy way out (I’m not saying it’s wrong, I don’t like to think in do’s and don’ts, that’s up to each and everyones personal style and preferences) is to combine it with a pair of skinny jeans but just beacuse I like to spice up things a bit I prefer to wear it with a slightly bit more rough material, such as leather (WELL HELLO Acne Stardust leather pant!) to get that nice material contrast. In case you have a pair with saucy applications, like mine, or with a print -go for it! BUT you can defenitely pull it off with a single-colored pant, just go for a more loose fit style.

FIne knit sweater from Cos, leather pants from Acne, sandals from Topshop.

 

Den mönstrade kashmirtröjan, gud vad jag älskar den. Det som är så bra med kashmir, förutom att det typ är mjukare än bomull mot huden, är ju att det håller i evigheter. Så nöjd som jag var när jag hittade denna camouflagemönstrade variant har jag nästan aldrig varit. Zanzlözt. Men i vilket fall, det är ju ganska så käckt att slänga över den på en gammal, svart klänning för då händer ju det där magiska -klänningen blir till kjol (OMG). För att liksom hålla koll på var tröjan slutar så kan det vara bra att fästa linningen med ett skärp, jag föredrar att ha det i midjan för att det helt enkelt passar min kroppsfigur bäst men det är minst lika fab att ha det på höften. Mönstret funkar fint till den svarta, knälånga kjolen och jag adderar mer än gärna lite olika armband på handleden. Hade helst av allt matchat med ett par sandaletter med snörning (typ dessa) men eftersom jag inte har just ett par sådana så får det bli ett par skyhöga lackpumps till.

Camouflagemönstrad kashmirtröja från Zadig&Voltaire, klänning från Cos, bälte från Cheap monday, läderarmband från Balenciaga, guldarmband från Zanzlöza Zmycken och okänd butik (fin present från mormor), klocka från Swatch, pumps från Christian Louboutin.

-

The patterned cashmere knit -ah, one of my absolute favourites. What’s so great about cashmere, except the fact that it’s softer than cotton against the skin, is that you can have it for ages. I was excited as hell (I’m not kidding you, as HELL) when I found this camouflage cashmere knit. Anyway, I think it’s quite nice to throw it on over an old black dress, that’s when the magic happens -the dress becomes a skirt (OMG!). To, you know, control where the sweater “ends” the belt is a great way to make it stay put where you want it. I’ve chosen to mark the waist just beacuse it’s suits my figure but if you want to have it on the hip, that’s just as fab. The pattern works well with the black, knee length skirt and I added som mixed bracelets to make it a bit more personal. Most of all, I wanted to wear this with a pair of laced up sandals (kind of like these ones) but since I sadly don’t have any in the style I had in my mind I went for a pair of really high heeled patent leather pumps.

Camouflage cashmere sweater from Zadig&Voltaire, dress from Cos, belt from Cheap monday, leather bracelet from Balenciaga, golden bracelets from Zanzlöza Zmycken and anonymous shop (a gift from my grandma), watch from Swatch, pumps from Christian Louboutin.

Den stickade oversize-tröjan. Detta kan ju vara det mest mångsidiga, användbara plagget som existerar. Till ett par jeans blir den plagget som ersätter jackan, du behöver aldrig känna dig obekväm pga för tighta kläder (jag får panik om jag har tighta plagg från topp till tå, PANIK) och, bäst utav allt, den kan bli till klänning (OMG part 2). Antingen bär man den som den är rakt upp och ner men jag gillar ju som bekant lager på lager och bär sällan endast ett plagg så för att addera det där lilla extra hoppade jag i en liten nätklänning innan tröjan fick åka på. Nät+stickat är quite the hit, om ni frågar mig. Ett par shjyssta Laurence Dacade-boots hade suttit fint (DESSA) men det har jag ju dessvärre inga så de vita kilklackarna från H&M fick komma till räddning. Svart+vit+chockrosa är en bra färgkombo.

Oversizad, stickad tröja från Zara, nätklänning från Isabel Marant, skor från H&M.

-

The oversized knit. This may be the most versatile garment out there. For real. If you wear it with a pair of jeans, it replaces the jacket and you’ll never feel that uncomfortable feeling of having too tight clothes on (isn’t that just a panic alert!? I really hate having tight clothes, especially if it’s both top and bottom, I’ve said it before but it feels like I’m wearing a straitjacket. Need to get out of this parentheses now) BUT the best of all, it can be turned into a dress (OMG part 2). You could wear it just as it is, if it’s long enough that is but as you may already know I like wearing layers so I jumped in to a little net dress before I put the oversized knit on. Net+knit is quite the hit if you ask me. A couple of Laurence Dacade boots would have been pretty damn nice (uhm, are these dreamy or what?) but since I don’t have any of those, these white wedges from H&M came in handy. Really like the combo of black, white and chocking pink.

Oversized knit from Zara, net dress from Isabel Marant, shoes from H&M.

Grå, stickad tröja med rund hals. Inte så kul så att man typ skrattar ihjäl sig men det kan vara bra att införskaffa en sådan, för mig är det en given klassiker i basgarderoben. Grått och ljusrosa är en riktig favorit när det kommer till färgkombinationer, det känns inte forserat eller crazy men du bär fortfarande färg på ett svalt och somrigt kind of way. Jag valde att klä upp denna klassiker något genom att bära en kavaj över. Kavaj och stickad tröja är både avslappnat och uppklätt, du blir aldrig den som kommer till jobbet/after worken/födelsedagsfesten/familjemiddagen/whatever FÖR uppklädd och det är ingen som tycker att det ser ut som att du inte har ansträngt dig. En klockren kombo, skulle man kunna säga. Vill man vara lite mer casual är det fint att bära dessa två med ett par blåjeans men jag valde den lite mer eleganta stilen och satsade på en kostymliknande klädsel. Gillar även de olika längderna i denna outfit, man älskar ju en bralla som är en kjol och byxa i ett, det kan typ inte bli bättre.

Grå, stickad tröja med rund hals från Gant, kavaj från Zara, byxor från The local firm, skor från Topshop.

-

Grey knitted sweater with crew neck. Maybe not the craziest piece in the wardrobe but definitely a good investment since it’s the perfect basic wear. Grey and powder pink really is a great colour combo, you wear colour but without it feeling too crazy, it’s just feels easy and summery. I chose to dress up this classic knit a bit by adding a blazer. The combination of blazer and knitted sweater really is casual elegance, you will never be the one who comes to work/the after work/birthday party/family dinner/whatever overdressed and no one will think that it looks like you haven’t made ​​an effort. You could say it’s a match made in heaven. If you want to be a little more casual,  you’ll wear this happy couple with a pair of blue denim jeans but I went for the slightly more elegant style by wearing a sort of suit look. Love  the different lengths in this outfit, you’ve got to love a pant which is a skirt AND pant in one. I couldn’t ask for more!

Grey crew neck knit from Gant, blazer from Zara, pants from The local firm, sandals from Topshop.

 

Den tjockstickade tröjan passar ju i sanningens namn till det mesta men vill man spexa till det lite extra kan man matcha den med ett par hotpants. Kan dock vara bra att bära denna komposition med ett par platta skor om man vill undvika pin up-looken (åter igen, inget fel med det, bara inte min style). Jag älskar ju en fina västar, har alldeles för många och ser ingen anledning till sluta köpa dem (kanske en ny How to wear!?) så det var ingen slump att jag kastade på mig en även till denna outfit. Det gör det ännu lite mer påklätt upptill och bidrar till en bra balans mellan avklätt och påklätt.

Tjockstickad tröja från Topshop, hotpants och halsband från H&M, skor från Charlotte Olympia, väst från Zadig&Voltaire.

-

To be honest, the chunky knit kind of works with anything and everything but if you want to be a bit c r a z y, you might want to try wearing it with a pair of hotpants. If you don’t want to go for the pin up look (again, nothing wrong with that, it’s just not my style) it’s a good idea to go for a pair of flats to this outfit. I’m all for a good vest, I have too many of them but I can’t find one good reason to NOT buy them (maybe this is a new How to wear post?) so it wasn’t a coincidence that I added one this time too. The upper body gets an even more covered look to balance up all that showing off your legs-thing.

Chunky knit from Topshop, hotpants and necklace from H&M, loafers from Charlotte Olympia, vest from Zadig&Voltaire.

Statement knit (ja, vad fasen säger man på svenska egentligen? Håller mig internationell här). Älskar ju tröjor med budskap så vad bättre än den här lilla stickade skönheten från Monki? Bästa grejen är när tröjan får göra jobbet som i den här outfiten. Bär den med ett par slitna jeans, sandaletter och du är good to go, ibland behöver det inte vara så mycket krångligare. MEN det hade inte alls varit samma grej om inte det där härliga, skrikiga bokstäverna hade prytt min överkropp, det kan jag säga.

Stickad tröja med text från Monki (tillhör deras höst!), jeans från Acne, sandaletter från Zara, solglasögon från Ray Ban.

-

The statement knit. I do love a sweater with a message written all over it so I couldn’t be more pleased with this lovely little knit from Monki. It’s really great when your top does all the work. A statement knit, a pair of distressed denim jeans, high heeled sandals and your good to go! Sometimes it doesn’t have to more difficult than that BUT it wouldn’t be the same without those huge letters all over my upper body, I tell ya.

Statement knit from Monki (fall collection), jeans from Acne, sandals from Zara, sunnies from Ray Ban.

 

 

 

PUH! Hoppas ni gillar denna omgång av How to wear och TACK till er finingar som har tagit er tid att komma med tips och idéer på vilka plagg som NI vill se! Kommer ni på nåt mer? Bara kommentera HÄR.

-

Gosh! I hope you’ll like this round of How to wear and THANK YOU lovely ones who took the time to say what pieces YOU like to see in upcoming How to wear posts! Pleas keep giving me ideas, just post your comment HERE!

 

evelina carlson- 24 June, 2012 at 03:46
du är fantastiskt inspirerande kvinna!
[...] Get them here, and check out how great they look on Columbine Smille. [...]
lola re- 13 June, 2012 at 11:30
looks great - i would think all these pieces were fabulous but unwearable, but you make them work. i especially love the trousers in the first pic! lola re
Veronica- 12 June, 2012 at 11:37
Sjukt snyggt och inspirerande! Tack... Trånar inte så lite efter Acnebyxorna med stjärnor på - suck!
Sara- 12 June, 2012 at 11:33
Du är så jäkla kreativ och inspirerande Columbine! Tycker det är så roligt att läsa din blogg då den håller så hög klass med bra inlägg och dina outfits slår allt! Superbra inlägg, ska favoritmarkera detta så man kan komma tillbaka den dagen alla stickade tröjor ser gamla och tråkiga ut. OCH JA, hemskt gärna ett How to wear: The vest! Har sjukt många men använder dem aldrig då jag tycker de är svårt att bära! Tack för bästa bloggen!
Fredrika- 12 June, 2012 at 10:47
Du är så fantastisk!! Sån stilkänsla så jag vet inte vad. Fortsätt med dessa inlägg, för de är ovärderliga! Tack för den bästa modebloggen out there!
Modesty- 12 June, 2012 at 10:46
Jäklar vilket inlägg! Awesome helt enkelt! Du har en fantastisk känsla för vad man kan matcha ihop som blir helt perfekt tillsammans när man ser det men kan låta helt galet när man bara hör det! Och det är en riktigt gåva, du för liksom in high fashion på stockholms gator och i Sverige! :D :D fab fab fab !
Julia- 12 June, 2012 at 10:40
Tack Columbine! jag funderar helt sonika på att printa ut hela inlägget, tejpa upp det på väggen och använda det som inspiration till att skapa min egen, perfekta tröjgarderob. Det är ju trots allt oftare säsong för fräscha och varma tröjor än för blusar och t-shirtar i vårt nordliga land, det är på tiden att jag tar frågan på allvar. GRYMT!
Look du jour « MC SPICE COOL- 12 June, 2012 at 02:36
[...] via Columbine) Like this:LikeBe the first to like this post. Tags: columbine, look du [...]
frida- 12 June, 2012 at 11:46
En HUUUUGE eloge till dig!! Du är verkligen helt otroligt duktig. Kram
Therése- 12 June, 2012 at 11:36
Hej Columbine, tack för en superbra blogg. Skulle gärna se en how to wear med marni x H&M jackan, har själv en likadan som jag inte vet hur jag ska bära! Älskar din stil!
Linda- 12 June, 2012 at 08:55
Vilken jäkla bra ide med såna här inlägg! Superbra gjort också, man blir ju jätteinspirerad! Tack för det! :) En önskan till nästa: How to wear kofta. Har tusen jättefina blusar o toppar men är frusen av mig och vill ofta ha en kofta över och då känns det ibland som att man bara blir en tråkmåns i kofta. Klurigt att matcha snyggt. En liten önskan sådär... :)
Rövarmamman- 12 June, 2012 at 06:48
Så fina inspo.bilder!! Min favvo är Pop jeansen tillsammans med swetshirten :) Fina du, måste höra med dig- jag är på jakt efter "joe" tröja från whyred, den som du har i marinblå (den tröjan du skrev om i ett inlägg att du tappat bort men köpt en ny nu) Vilken stl har du i din? Tacksam för svar! Ha en fin dag! Mvh// Mikaela
    columbine
    columbine- 12 June, 2012 at 10:08
    Hej hej! Jag har strl xs i min. Lycka till! Bästa, C
Emma Hå | shoes and beyond- 12 June, 2012 at 02:39
Älskar outfiten med den rosa tröjan! Och håller med, den är verkligen det mest mångsidiga plagget evah! Finns en anledning till att 70% av plaggen jag använder är varianter på den oversizade tröjan. //Emma Hå
sandra- 12 June, 2012 at 12:17
Jätteinspirerande med den här typen av inlägg! Jag älskar också västar så det låter som en prima idé för nästa "How to wear", väntar med spänning. Något annat som skulle vara kul är att se hur du matchar ett enda särskilt plagg för olika tillfällen. Älskar för övrigt läderbyxorna från Acne, de vet hur man gör kläder de där Acne!
Stina- 11 June, 2012 at 11:24
fett.
Sarah d- 11 June, 2012 at 10:32
Sä himla snyggt och bra tipps. COS tröjan finns den i butik nu? Sjukt snygg!
Eva- 11 June, 2012 at 10:14
Totally love this post and your style!!! Www.creativityandchocolate.blogspot.com
Giovi- 11 June, 2012 at 09:59
I love this kind of post:) could you do one, called "how to wear: simple t-shirts"? anyway I LOVE you blog! kisses from Italy
Lisa- 11 June, 2012 at 08:37
Kan du vise How to wear: Army jacket? :) Hadde vært supert! Du er så fin i din!
Lisa- 11 June, 2012 at 08:30
I love all your looks!
jenaly- 11 June, 2012 at 08:20
wow. I love these looks. especially the camo sweater one, pink sweater and smile more outfits. amazing!!! http://jenalyenns.blogspot.ca/
capucine- 11 June, 2012 at 08:19
hello columbine, the sandals from zara in the last pic are new or old? merci
Linda- 11 June, 2012 at 08:04
OMG... Du e bäst. Älskar denna typen av inlägg. Ååååhhh. Kan du inte göra ett blogginlägg om dina absoluta accessoarfavoriter, allt från smycken till väskor, sjalar etc.. Hade varit så kul att se! Kram!
Emma- 11 June, 2012 at 07:20
Heja vad bra! (OMG part 3) Älskar dessa inlägg!
Daisy Roadster and Coco- 11 June, 2012 at 07:00
Wonderful, I always love when you give tutorials like this one. It's particularly exhaustive ! How could we ask you what pieces to wear since you are always ahead of us in finding perfect items and perfect combo ! Love from France !
Seb- 11 June, 2012 at 06:30
Thanks for the great, inspiring post! Really great! And all the translations... you are just the best!
Carolina PK- 11 June, 2012 at 06:03
Vilket mäktigt inlägg! Likaså outfitsen, älskar Zadig & Voltaire-tröjan med den klänningen under. <3
Ebba- 11 June, 2012 at 05:29
Jättekul och inspirerande läsning!
vanessa- 11 June, 2012 at 04:59
Dear Columbine! Would be very nice, if you could write, if the pieces are new (now in store) or old. Thank you!!!!!
Katarina- 11 June, 2012 at 04:07
Hurra vad bra!! Tack!!
Nadia- 11 June, 2012 at 03:55
Snyggt! Fortsätt med detta!!
sara- 11 June, 2012 at 03:46
du är bäst bäst bäst!
Katrine Elena- 11 June, 2012 at 03:13
Alltid like inspirerende!!
Beauty 2 weeks ago Alexandra Aronsson

I have so many talented and creative colleagues! I thought that I should interview some of them for Beauty Department and find out about their favorite products and some of their tips and tricks. First out is Teresa Grundin. Since 1999 she has been working as a make up artist for model agency Mikas. In […]

Fashion 2 weeks ago Sofia Chowdhury

You might know Emma Elwin from the editorials and campaigns credited as the stylist putting together the thought-through looks, or maybe as the blogger introducing the half tucked-in denim shirt-skinny jeans combination into your wardrobe? From Freshnet (yeah!), via Swedish Elle she has now landed on her own website focusing on sustainable fashion. It comes […]

Wellness 2 weeks ago Sofia Chowdhury

It’s the beginning of April, how is that fitness resolution going? Just a friendly reminder. Hitting the gym is not only for those who have a short-term goal to get in shape in time for summer or for those who seem to have it as a life goal to gain as much muscles as possible. It’s simply […]

Beauty 2 weeks ago Alexandra Aronsson

I love easter! It is one of my favorite holidays actually, it means spring is coming and I get to see my family and friends, eat a lot of delicious food, drink some wine and just chillax. And then, of course, there are the easter eggs. This year instead of an egg full of candy […]

Fashion 3 weeks ago Sofia Chowdhury

We all know that even the tiniest bit of leather can be crazy expensive. But hey, for this Spring you do not have to break the piggy bank to get your hands on a cool 70’s suede skirt! The high street chains have gotten in to the game and have served us a splurge-friendly variety of this seasons it-item so […]

Beauty 3 weeks ago Alexandra Aronsson

Now that the fashion weeks for Fall are over, maybe we can concentrate one minute on what in for this Spring? I have chosen out a my favorite beauty-looks from the Spring 2014 shows that will most likely (or hopefully!) be seen in our surroundings too!   Eyeliner There are always eyeliner in some way every season […]

Beauty 1 month ago Alexandra Aronsson

It’s Friday and you deserve some luxury! Indulge in some amazing products that will everything feel so much more pretty and nice and that will help you set the right mood and vibe for the weekend.   Bring out gorgeous, soft, silky skin with a beautiful glow with Exuviance Triple Microdermabrasion.  A thin layer on clean […]

Fashion 1 month ago Fanny Nord

When the grey sky is heading away and the sun finally revealing itself it’s time to go find yourself a new delicate pair of sunglasses. Round hippie goggles or parisian cats? We present the sassiest ones for summer. Top left, Anna-Karin Karlsson, Rose et la Mer cat eye acetate, approx €600 Top right, Acne Studios, Pascal […]

Beauty 1 month ago Alexandra Aronsson

So one of my best friends moved to Italy a few years ago. Not only did she find the love of her life, she also found the best toothpaste in the whole wide world. Or so she claimed. She couldn’t stop talking about this tooth paste, how it is organic with all natural ingredients and […]